Boek
Nederlands

Kerstmis met Bo

Arianne Faber (auteur)
+1
Kerstmis met Bo
×
Kerstmis met Bo Kerstmis met Bo

Kerstmis met Bo

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Het is bijna Kerstmis en Bo gaat de kerstboom mooi maken, de kerststal inrichten en pakjes maken voor onder de boom. Hardkartonnen prentenboekje met kleurenillustraties die zijn opgebouwd uit vierkanten, cirkels, drie- en rechthoeken. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Titel
Kerstmis met Bo / tekst en ill. Arianne Faber
Auteur
Arianne Faber
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[16] p. : ill.
ISBN
9789058385581 (hardback)

Besprekingen

Dit kartonboekje vertelt een kerstverhaal op het niveau van peuters. Hoewel er weinig woorden gebruikt worden, zorgt de tekst voor een specifieke stemming. Zeggen dat de tekst een zeker poëtisch gehalte heeft, gaat te ver, maar hij zorgt wel voor sfeer: 'Het is bijna kerst, zegt Bo. Er komt een boom in huis, een kerstboom.' Na de boom komen de stal en de figuren die bij de kerststal horen, en als laatste komen ook de pakjes. Bo 'maakt' alles zelf: hij versiert de boom en knutselt een kerststal. De tekst benoemt de figuren van de kerststal (Maria, Jozef, Jezus), en ook de drie wijzen worden expliciet bij hun naam genoemd. Van herders is er geen sprake, van dieren wel. Bo zet ze in de stal: de os, de ezel, schapen en ook kippen. Daarna maakt hij ook pakjes voor onder de kerstboom. Elke figuur op de illustratie bestaat uit een basisvorm: een vierkant, een cirkel, een driehoek en een rechthoek. Dat zorgt voor een apart effect en een gepaste verhouding tussen de summiere tekst en de prente…Lees verder
Klein, vierkant hardkartonnen prentenboekje met afgeronde hoeken waarin het figuurtje Bo de kerstboom optuigt, een kerststal maakt met alle figuren die erbij horen en pakjes maakt voor onder de boom. Het verhaaltje is heel simpel en beschrijft in korte zinnetjes puur wat er gebeurt. De illustraties zijn opgebouwd uit gekleurde rondjes, vierkanten en driehoeken, waardoor de peuters voor wie het boekje is bedoeld, behalve het verhaaltje over Kerstmis ook die vormen kunnen leren. De illustraties maken door de gekozen techniek een wat gestileerde indruk. Dit kan aan de ene kant peuters uitdagen zelf figuurtjes te gaan leggen met hun blokken, maar zal ook veel peuters niet aanspreken. Deeltje in een serie over het geometrische figuurtje Bo. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Kerstmis met Bo

Het is bijna Kerstmis. Bo versiert de kerstboom met ballen in heel veel kleuren en zet al de bekende figuurtjes in de kerststal. Dan maakt hij pakjes. En als hij bijna klaar is begint het te sneeuwen. Zo wordt het een mooie, witte kerst.
Het verhaal is uiterst eenvoudig, en beperkt zich tot commentaar bij de illustraties. Arianne Faber werkt enkel met primaire vormen: elk figuurtje of object bestaat uit vierhoeken, driehoeken, cirkels of een combinatie ervan. Het zijn losse vormen in heldere kleuren die goed uitkomen tegen een witte achtergrond.
Peuters kunnen de scènes makkelijk nabouwen met hun houten blokken of met plakfiguurtjes. En door het stevige karton, kan het boekje tegen een stootje, zodat ook heel jonge kinderen dit al zelf kunnen ‘lezen’.