Boek
Nederlands

Op mijn hoofd

Émile Jadoul (auteur), Siska Goeminne (vertaler)
+1
Op mijn hoofd
×
Op mijn hoofd Op mijn hoofd
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bas heeft een vogel op zijn hoofd. Zomaar opeens, en de vogel gaat niet meer weg. Wat zullen zijn vrienden op school zeggen? En wat heeft de juf ermee te maken? Prentenboek met eenvoudige, deels ingekleurde potloodtekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Fantasievriendjes
Titel
Op mijn hoofd
Auteur
Émile Jadoul
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sur ma tête
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
[36] p. : ill.
ISBN
9789058389077 (hardback)

Besprekingen

Na Casterman en Gottmer is ook bij De Eenhoorn de interesse voor het werk van de Waalse illustrator Émile Jadoul gewekt. Na Knuffelkonijn (2006) was het jaren oorverdovend stil, maar in 2013 verscheen de vertaling van Sur ma tête en ook een Nederlandstalige versie van zijn oudere werk Gros pipi zou binnenkort in de boekhandel liggen. Grafisch gezien doet Op mijn hoofd, een prentenboek op klein formaat, niet meteen denken aan de stijl van de illustrator achter het succesnummer Lapin bisou. Jadoul hanteert in dit recentere boek weliswaar ook wel een ietwat cartooneske stijl, maar zet met dit boekje minder in op de allerjongsten dan in vorig werk en laat ook de dierenfiguren even voor wat ze zijn. De menselijke personages die hij hier neerzet, hebben wel wat weg van Jean-Jacques Sempés tekeningen voor René Goscinny’s onsterfelijke reeks over Le Petit Nicolas. De auteur en illustrator hanteert een spaarzaam kleurgebruik: de authentieke zwart-witte figur…Lees verder
Kleine Bas heeft een vogel op zijn hoofd. Zomaar opeens zat hij daar en ging niet meer weg. Wat zullen zijn vrienden op school zeggen? Lief prentenboek over een jongetje dat een nare opmerking van zijn onaardige juf op eigen fantasievolle wijze verwerkt. De schetsmatige pentekeningen, gedeeltelijk in kleur, steken delicaat af tegen het witte papier en de soms zwart ingekleurde achtergrond. De één- tot drieregelige tekst staat steeds in vetgedrukte letters met een ruime interlinie onder en boven de afbeeldingen. Het geheel doet rustig en prettig aan. Bas (ik-figuur) vertelt zijn verhaal in de verleden tijd. Het heeft een grappig einde, waarbij meteen duidelijk wordt hoe Kasper, de vogel, eigenlijk op zijn hoofd terechtkwam. Het boekje is klein van formaat, stevig uitgevoerd en handzaam. Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Op mijn hoofd

Bas voelt plots, zo maar, ineens, iets op zijn hoofd. Er zit een vogeltje dat zich blijkbaar meteen heel goed thuis voelt. Het vogeltje past zich helemaal aan aan wat Bas doet. Maar wat gaan zijn vriendjes zeggen? Moet hij het vogeltje verstoppen? Tot Bas' grote verwondering ziet niemand anders het vogeltje. Ze worden beste vrienden en Bas is heel gelukkig dat hij 'maar' een vogeltje op zijn hoofd heeft.
De cover van dit boekje verleidt je om gretig bladzijde na bladzijde om te slaan. Met weinig woorden wordt zoveel schoonheid tentoon gespreid dat het je niet onberoerd kan laten. Dit boekje is het beste bewijs dat soberheid heel krachtig kan zijn. Zowel het verhaal als de illustraties nemen je mee tot de laatste pagina een glimlach op je gezicht tovert. De eenvoud van de illustraties sluit ongelofelijk mooi aan bij de sobere rijkheid van het warme en vertederende verhaaltje. Met eenvoudige pentekeningen en het gebruik van een beperkt aantal woorden wordt een zeer intense sfeer w…Lees verder