Boek
Nederlands
Een gescheiden man met een dwangstoornis leeft alleen en volgens een uiterst strikte regelmaat; wanneer die wordt verstoord doordat hij denkt dat zijn buurman hem stalkt, wordt hij bijna gek en duwt de buurman van de trap.
Titel
De druppel
Auteur
Frederik Baas
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
251 p.
ISBN
9789026348693 (paperback)

Besprekingen

Een gescheiden man met een compulsieve-obsessieve stoornis woont alleen in een appartement en heeft een bestseller geschreven over zijn neurose: 'Hoe de chaos onder controle krijgen'. Hij leeft volgens een uiterst strikte regelmaat, die echter verstoord wordt wanneer de politie al op de eerste pagina van het boek een inval doet en Gerard, zijn grijze bovenbuurman, meeneemt wegens stalking. Kort daarna is Gerard weer thuis en een terloopse opmerking doet ons naamloze hoofdpersonage in een nachtmerrie belanden. Hij krijgt de paranoïde indruk dat zijn buurman nu hem stalkt en iedere beweging in zijn appartement nadoet. Bijna gek geworden duwt hij hem van de trap. Het ik-verhaal wordt doorspekt met de correspondentie van Gerard met zijn leraar over zijn online cursus fictieschrijven. Zijn korte werkopdrachten geven een extra dimensie aan de hoofdplot. Het in nerveuze, korte zinnetjes geschreven verhaal is hoogst origineel, maar verliest in het laatste hoofdstuk aan spanning.

Over Frederik Baas

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 10 april 1971) is een Nederlandse romanschrijver.

Levensloop

Van Mersbergen groeide op aan de Brabantse kant van de rivier de Merwede, ging naar de middelbare school in Gorinchem en verhuisde op zijn negentiende naar Amsterdam. Hij studeerde HBO Cultuur en Beleid en Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte onder andere als stratenmaker, als opperman in de bouw, als proefdierverzorger, als postbode, maar voornamelijk in het theater; als producent, productieleider, decorbouwer, fondsenwerver en administrateur. Sinds 2000 houdt hij zich serieus bezig met schrijven.

In 2001 debuteerde Van Mersbergen met de roman De grasbijter, die genomineerd werd voor de jaarlijkse Debutantenprijs. De macht over het stuur, zijn tweede roman die in 2003 verscheen, gaat over een groep vrienden op het platteland die zich bezighouden met het sleutelen aan en het rijden in opgev…Lees verder op Wikipedia