Boek
Nederlands

Bevrijdingsdag : verhalen

George Saunders (auteur), Erik Bindervoet (vertaler), Robbert-Jan Henkes (vertaler)
Korte literaire verhalen over de menselijke natuur en het dagelijks leven in een steeds complexer wordende wereld.
Titel
Bevrijdingsdag : verhalen
Auteur
George Saunders
Vertaler
Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Liberation day
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2022
268 p.
ISBN
9789044548013 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Negen verhalen, negen keer geslaagd

In zijn vijfde bundel Bevrijdingsdag brengt George Saunders (63) in ingetogen-elegant proza negen verhalen, waarin zijn personages opvallend vaak gevangen zitten in een sadistisch (parallel) universum.

De essaysbundel-annex-superieure-schrijfgids Een duik in een vijver in de regen (2021) van George Saunders (63) mocht dan vooral draaien om diepteanalyses van korte verhalen van Tsjechov, Tolstoj, Gogol en Toergenjev, in zijn eigen werk is hun klassieke invloed steevast vermengd met andere ingrediënten. Met een vleug dystopische sciencefiction, een flinke scheut vrolijker absurdisme of zweem van het dirty realism van Raymond Carver, bijvoorbeeld.

Dat is niet anders in zijn vijfde bundel Bevrijdingsdag, waarin zijn personages opvallend vaak gevangen zitten in een sadistisch (parallel) universum. Zo is de verteller in het lange titelverhaal, Jeremy, een van de drie 'Sprekers' (geprogrammeerde humanoïden of gehersenspoelde gevangenen?) die als een soort poppen het elitegezin Untermeyer (en genodigden) moeten vermaken met verhandelingen en toneelstukjes - in dit geval een pijnlijk nauwgezette reconstructie van de verpletterende nederlaag van Generaal Custer tegen de Si…Lees verder

Woord boven wereld

De nieuwe verhalenbundel van George Saunders bevestigt zijn meesterschap, maar maakt ook een wat belegen indruk.

Het verhaal 'Bevrijdingsdag' waarmee de gelijknamige nieuwe bundel van George Saunders opent, laat zich nogal lastig samenvatten: als wel vaker in zijn proza creëert de West-Texaanse literaire grootheid er een volledig nieuwe wereld in, die weliswaar het nodige gemeen heeft met degene waar wijzelf in leven, maar die tezelfdertijd zeker in aanvang de verwarde lezer met een massa vragen opzadelt. Wat voor iemand - wat voor wezen - is de­gene, bijvoorbeeld, die ons te woord staat en net als zijn twee kompanen 'Opgeprikt' hangt op 'de Spreekwand' van het gezin Untermeyer? Waarin bestaat juist 'de specifieke verrukking van Spreken' waarvan hij gewag maakt? En wat is het verschil tussen 'Spreken' en, met kleine letter, 'praten'?

Pas wanneer de lezer al enkele pagina's lang met de tekst aan de slag is, en daarbij naarstig zijn verbeeldingskrachten in de strijd gegooid heeft, is hij eindelijk in staat een aantal antwoorden op bovenstaande kwesties voor zichzelf te formulere…Lees verder

Een bundel met literaire verhalen over de menselijke natuur en het dagelijks leven in een steeds complexer wordende wereld, in een mix van realisme, dystopische scifi en zwarte komedie. De verhalen in ’Bevrijdingsdag’ zijn talig geschreven en werden scherpzinnig en geestig vertaald door het bekende en geprezen vertalersduo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Vooral geschikt voor literaire lezers. George Saunders (1958) is een Amerikaanse auteur, vooral bekend om zijn korte verhalen. Hij wontalloze prijzen en werd opgenomen in de lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld van TIME. Zijn eerste roman, 'Lincoln in de bardo', werd onderscheiden met de Booker Prize en behaalde internationaal succes.

Suggesties