Boek
Nederlands

Laatste nacht : verhalen

James Salter (auteur)
+1
Laatste nacht : verhalen
×
Laatste nacht : verhalen Laatste nacht : verhalen

Laatste nacht : verhalen

Genre:
Verhalen over het verlangen naar echte liefde en de onmogelijkheid om hierover te communiceren.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Laatste nacht : verhalen
Auteur
James Salter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Last night
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2006
143 p.
ISBN
90-290-7740-9

Besprekingen

James Salter (VS; 1926) is een macho auteur met een elegante schrijfstijl. Hij begon met schrijven na een loopbaan als gevechtsvlieger. Hij schreef scenario’s voor Amerikaanse speelfilms. In zijn autobiografie ‘Dwars door de dagen’ (1997) staan boeiende portretten van schrijvers en filmsterren (o.a. Robert Redford). Zijn roman ‘Spel en tijdverdrijf’ (1967) is bekend door openhartig beschreven anale seks. Het meest geroemd worden Salters korte verhalen, die uitblinken door een geraffineerde psychologie, sferische observaties en filmische perspectiefwisselingen. Zijn verhalenbundel ‘Schemering’ (Dusk and Other Stories) werd in 1989 bekroond met de PEN/Faulkner Award. Op dezelfde voet schrijft Salter in ‘Laatste nacht’ over man-vrouwrelaties, overspel, verlangen naar onmogelijke liefde en heimwee naar verdwenen passie. De tijd is geen bondgenoot van Salters personages: verlating, ziekte en ouderdom liggen in het verschiet. Ook het communiceren van verlangen blijkt geen sinecure. Salter t…Lees verder

Over James Salter

James Salter (Passaic (New Jersey), 10 juni 1925 – Sag Harbor in Suffolk County (New York), 19 juni 2015) was een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen.

Salter was tien jaar lang piloot bij de United States Air Force, maar beëindigde zijn militaire loopbaan in 1957 na de succesvolle ontvangst van zijn eerste roman The Hunters (De jagers). Na een korte carrière als scenarioschrijver en filmregisseur kreeg Salter bekendheid als 'favoriete schrijver van andere schrijvers' toen zijn boek Solo Faces werd gepubliceerd. Pulitzerprijswinnaar Richard Ford, vriend en collega-auteur, schrijft in zijn voorwoord van Salters in 1975 gepubliceerde Light Years: "Onder fictielezers leeft de overtuiging dat niemand betere Amerikaanse zinnen schrijft dan James Salter".

Biografie

Militaire loopbaan

James Salter werd geboren als James Arnold Horowitz. Hij w…Lees verder op Wikipedia