Boek
Nederlands

Is het al kerstmis ?

John Prater (auteur)

Is het al kerstmis ?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kleine Beer vraagt ongeduldig aan opa of het al Kerstmis is, maar hij moet nog enkele nachtjes slapen. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in pasteltinten. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Is het al kerstmis ?
Auteur
John Prater
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Is it Christmas ?
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2003
[26] p. : ill.
ISBN
90-269-9716-7 9789026997167 (hardback)

Besprekingen

De start van het verhaal is prettig herkenbaar; het ongeduld van kleine beer die zo verschrikkelijk graag wil dat het Kerstmis wordt, is tastbaar aanwezig in de vragen die hij stelt en de antwoorden die zijn opa daarop geeft: "Nog twee nachtjes slapen". Daarom is het dan ook zo prettig dat de laatste bladzijde van het prentenboek de verwachting inlost. Het is Kerstmis en de langverwachte visite arriveert. De tijd daartussen is veel meer dan louter wachten, hij wordt opgevrolijkt door allerlei activiteiten zoals bv. poetsen, waar volwassenen een hekel aan hebben maar waaraan kleine beren (kleuters) graag deelnemen. Verder bakken opa beer en kleine beer enorme hoeveelheden koekjes en taarten. Bovendien blijkt het gesneeuwd te hebben als ze op een ochtend wakker worden. Dolle pret dus, die gaat van sneeuwballen gooien, over door de sneeuw roetsjen op de buik van opa beer, tot het maken van een grote sneeuwbeer. Daarna moet de kerstboom nog uitgezocht en versierd worden en maken lichtjes …Lees verder
Kleine beer vraagt ongeduldig aan opa beer of het al Kerstmis is. Ze moeten nog enkele nachtjes slapen maar de tijd gaat snel want er is nog veel te doen. Kleine beer helpt opa beer bij het maken van kaartjes, het poetsen, het versieren van de kerstboom en het huis. Net voor Kerstmis heeft het gesneeuwd en dat zorgt voor sneeuwpret. Kleine beer en zijn opa zijn ten slotte helemaal klaar voor de kerstvisite, het kerstfeest en de pakjes. De guitige kleine beer is nieuwsgierig en wil overal bij zijn. Hij helpt ijverig, zij het wat onhandig, mee. Dat zorgt in de illustraties voor een humoristische noot. De relatie tussen kleine beer en zijn opa is hartverwarmend en de illustraties stralen diezelfde tederheid uit. De waterverfschilderijen, afgelijnd met potlood, geven de kerstsfeer en de huiselijke, winterse gezelligheid treffend weer. Kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen zich prima identificeren met de antropomorfe kleine beer.