Boek
Nederlands

Een schitterend wit : een vertelling

Jon Fosse (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
+1
Een schitterend wit : een vertelling
×
Een schitterend wit : een vertelling Een schitterend wit : een vertelling

Een schitterend wit : een vertelling

Genre:
Een man rijdt in zijn auto zonder te weten waar hij heen gaat, slaat linksaf en rechtsaf en komt vast te zitten. Het wordt donker en begint te sneeuwen. In plaats van hulp te halen, loopt hij een pad in het bos af, wetend dat het dwaas is om te doen.
Titel
Een schitterend wit : een vertelling
Auteur
Jon Fosse 1959-
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kvitleik
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2023
76 p.
ISBN
9789493290624 (paperback)

Besprekingen

Meester van de monotone cadans

En de prijs voor het best getimede boek gaat naar… de Nobelprijswinnaar. Dinsdag verschijnt van Jon Fosse Een schitterend wit .

Een naamloze verteller rijdt op goed geluk naar een bos. Eenmaal daar zet de koude in en dienen zich mysterieuze figuren aan. Meer heeft Jon Fosse niet nodig om tachtig pagina's lang te begeesteren. Dat laatste mag de lezer misschien wel letterlijk nemen, want wie of wat straalt er nu precies dat 'schitterende wit' uit de titel uit? Fosse is niet geïnteresseerd in antwoorden. Liever start hij een innerlijke monoloog in zijn gebruikelijke, eenvoudige taalgebruik dat tegelijkertijd suggestief gelaagd en verregaand abstract is. Een winning streak , heet dat dan.

Neem nu de openingspassage: 'Ik reed weg. Het deed goed. De beweging deed goed. Ik wist niet waar ik heen zou gaan. Ik reed gewoon. Ik was gegrepen door verveling, ik die me anders nooit verveelde was gegrepen door verveling.' Fosse is een meester van de monotone cadans en geeft de meest banale zinnen en herhalingen een diepere betekenis.

Ideale opstap

Een schitterend wit lijkt zich …Lees verder

Een literaire novelle over de grens tussen leven en dood. Een man rijdt in zijn auto zonder te weten waar hij heen gaat. Hij slaat afwisselend linksaf en rechtsaf en komt ten slotte in een bos op een weg met diepe sporen. Hij stopt pas als de auto vast komt te zitten in de modder en niet meer voor- of achteruit kan. Het begint te sneeuwen, het wordt donker en koud, maar in plaats van hulp te halen, loopt de man een pad in het bos af – ook al is het zo donker geworden dat hij tussen de bomen nauwelijks iets meer kan zien; ook al weet hij dat het dwaas is om te doen. Talig en dicht op de huid geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Jon Fosse (Haugesund, 1959) is een bekende Noorse schrijver en dichter. Hij schreef meerdere boeken. In 2023 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Over Jon Fosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin - Jarle Vines

Jon Fosse (Haugesund, 29 september 1959) is een Noorse schrijver van romans, korte verhalen, poëzie, kinderboeken, essays en toneelstukken. Hij groeide op in Strandebarm in Kvam in de provincie Hordaland. Hij schrijft hoofdzakelijk in Nynorsk. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 2023.

Biografie

Jon Fosse is geboren in Haugesund, Noorwegen. Door een ernstig ongeval toen hij zeven was heeft hij een bijna-doodervaring gehad. Deze bijna-doodervaring heeft een grote invloed gehad op zijn latere werk.

Fosse schreef zich in aan de Universiteit van Bergen en studeerde vergelijkende literatuurwetenschap. Zijn debuutroman Raudt, svart werd gepubliceerd in 1983, geschreven in het Nynorsk, een van de twee officiële schrijftalen van het Noors. Zijn werk is in meer dan 40 landen vertaald.

In 2011 is hem de gunst verleend om te wonen in Grotten, een ereresidentie die de koning aan een…Lees verder op Wikipedia