Een schrijfster werkt aan een roman en raakt geobsedeerd door het werk van onder andere Rilke en Dürer. Ze dwaalt door haar buurt en door boekwinkels en legt haar gedachten vast, wat het werk aan haar roman overschaduwt. Totdat een intense en tedere gebeurtenis alles verandert.
Titel
Drang : roman
Auteur
Kate Zambreno
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Drifts
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022
333 p. : ill.
ISBN
9789083237022 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Navelstaren tot kunstvorm verheven

Wanneer gaat autofictie in overdrive en vervelt het tot egofictie? In Drang verkent Kate Zambreno de grenzen.

"Iemand die in filosofische verwarring is geraakt, is als iemand die in een kamer zit en eruit wil, maar niet weet hoe", schreef Ludwig Wittgenstein in zijn Filosofische onderzoekingen. Kate, de schrijfster die Kate Zambreno opvoert in haar roman Drang, en die trouwens net zoals Zambreno in New York samenwoont met een kunstenaar die John heet, zit in zo'n kamer. Het is de zomer van 2015, ze is 37 en ze voelt dat ze op een moment in het leven is gekomen waarop er duidelijke beslissingen genomen moeten worden, zowel op privévlak als professioneel. Ze moet uit die kamer breken, maar tezelfdertijd beseft ze ook dat ze omwille van het boek dat ze aan het schijven is de eenzaamheid die de kamer biedt heel erg nodig heeft.

Met dat boek vlot het trouwens niet erg. Ze kampt met een serieuze writer's block en daardoor komt ze niet veel verder dan het maken van een eindeloze reeks notities in een geel notitieboekje. Ze wil het nu vatten in woorden, zegt ze, maar dat nu ontsnapt …Lees verder

Zwerfdieren en dode dichters

Met Drang schreef Kate Zambreno een portret van haar eigen geest en denken.

'Deze keer hoop ik door te breken in de harde stenige diepten, tot op de ondergrond van mijn leven,' schrijft de Amerikaanse May Sarton in Eenzaamheid. Dat doet ze ook in haar boek - een van de vele dagboeken die ze publiceerde - waarin het metafysische zich manifesteert in het alledaagse en waarin de schrijver zich toont met al haar stekeligheden.

Ook de verteller in Drang, het alter ego van Kate Zambreno, heeft Eenzaamheid gelezen. Ze verlangt ernaar 'om een roman te schrijven die de energie in zich draagt van het denken'. Ze wil niet langer over het oppervlak van de dingen scheren.

Haar woonplek is een buitenwijk in New York met half vervallen victoriaanse huizen. Zij deelt er een flat met man John en zwarte terriër Genet. Liever dan te werken aan haar roman Drang vult ze notitieboeken met observaties over zwerfdieren in de buurt, leest en bekijkt ze werk van schrijvers met wie ze affiniteit voelt. De Duitse dichter Rilke fungeert als spiegel voor de verteller…Lees verder

Lezenswaardige notities van een tobbende schrijver.

Wéér een roman die gaat over het schrijven van een roman, wéér een roman die bestaat uit dagboekachtige fragmenten - het procedé is inmiddels zo sleets dat alleen zeer sterke stilisten er nog mee wegkomen. Gelukkig behoort de Amerikaanse auteur Kate Zambreno (1977) daartoe.

Drang, het eerste boek van haar dat in het Nederlands verschijnt, beschrijft de worstelingen van een schrijver die, leert een kleine speurtocht, sprekend op haar lijkt. (Op het omslag staat 'roman', de door haarzelf terloops geopperde genreaanduiding 'autofictie' dekt de inhoud beter.) Ook de ik-verteller geeft les aan een universiteit, ook zij heeft een partner die John en een terriër die Genet heet, ook zij schrijft aan een boek met als titel Drang. 'Nooit eerder had ik zo sterk het gevoel dat ik niet in staat was tot schrijven, terwijl ik tegelijkertijd nergens anders mee bezig was.' Haar observaties - die reiken van zwerfdieren tot (moeizame) vriendschappen met …Lees verder

Een een literaire roman over lezen, schrijven en creatieve obsessie. Terwijl de hoofdpersoon werkt aan haar roman, die al lang ingeleverd had moeten zijn bij haar uitgever, raakt ze in de ban van het werk van Rilke, Dürer Chantal Akerman, en anderen. Ze fotografeert de bewoners en zwerfhonden uit haar buurt, spookt rond in boekwinkels en legt haar gedachten vast in een notitieboekje, dat haar werk aan de roman volledig overschaduwt. Terwijl de winter nadert wordt ze door een reeks ingrijpende voorvallen steeds onzekerder, totdat een intense en tedere gebeurtenis alles verandert. In talige, meanderende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek.Kate Zambreno (Mount Prospect, 1977) is schrijver.