Boek
Nederlands

Met de dierenarts op stap

Maarten Jagermeester (auteur), Tom Goovaerts (illustrator)
Daphne vertelt over de dingen die ze samen met haar vader, een dierenarts, met dieren en mensen meemaakt. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Dieren ; Verhalen
Titel
Met de dierenarts op stap
Auteur
Maarten Jagermeester
Illustrator
Tom Goovaerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen [etc.]: Standaard, 2001-2002
138 p. : tek. ; 21 cm

Besprekingen

Vierentwintig korte -grappige, treurige en bizarre- verhalen uit de praktijk van een Vlaamse dierenarts, waarin zijn jongste dochter die haar vader vaak vergezelt en soms bijstaat, hun beider ervaringen beschrijft. Duidelijk komt haar betrokkenheid bij het wel en wee van de dieren naar voren. De verhalen zijn makkelijk leesbaar: aansprekende verteltrant, veel dialoog. Er wordt al gerekend in euro's! Het zijn vooral de zieke huisdieren waar de dierenarts voor geroepen wordt, maar ook de veestapel van de boeren heeft zijn zorg. In één van de verhalen wordt beschreven dat een boer niet heeft gemerkt, dat een kalfje al geboren is vóór de computerklok, en hulpeloos rondloopt. In deze vorm, waarbij de belevenissen van het tienermeisje centraal staan, is het boek min of meer gericht tot een jeugdig publiek. Geïllustreerd met enkele grappige zwartwittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Maarten Jagermeester

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Maarten Jagermeester (Herentals, 2 augustus 1951), een pseudoniem van Frans Van Tendeloo, is een Vlaams schrijver en dierenarts.

Maarten is opgegroeid op een boerderij en omdat hij zoveel van dieren hield, is hij dierenarts geworden. Het schrijven was eerst een hobby, maar ondertussen heeft hij toch al meer dan twintig boeken neergepend. Jagermeester (een afleiding van de bessenlikeur Jägermeister) had ook jarenlang een vaste rubriek in het hondentijdschrift Woef.

Zijn boeken gaan steeds over het welzijn van dieren. Zijn inspiratie haalt hij telkens uit voorvallen die in zijn praktijk gebeuren. Jagermeesters boeken bevatten veel afwisseling; telkens weet hij de dieren en hun gewoontes zeer treffend en in een jeugdige taal in beeld te brengen. De auteur vindt humor in zijn werk erg belangrijk. Toch schrikt hij er niet voor terug om ook ernstigere thema's - zoals proeven op dieren - in zijn werk aan bod te laten komen. Tot 2012 schreef hij vooral …Lees verder op Wikipedia