Boek
Engels
Jack, de zoon van dominee Boughton, gaat bij zichzelf te rade waarom het in zijn leven zo verkeerd kon gaan maar zijn liefde voor Della kan een zegening betekenen.
Titel
Jack
Auteur
Marilynne Robinson
Taal
Engels
Uitgever
London: Virago, 2020
309 p.
ISBN
9780349011806 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Het vierde deel, na ‘Gilead’, ‘Home’ en ‘Lila’ van de ook in het Nederlands uitgekomen Gilead reeks (over segregatie in de jaren ‘50) van de Amerikaanse auteur (1943), is verdeeld ontvangen. Jack, het zwarte schaap uit het liefdevolle en vergevingsgezinde gezin van dominee Boughton uit Gilead, vertrekt naar St. Louis en geeft de lezer een opsomming van al zijn ‘fouten’ zoals drankzucht, diefstal en het zaken doen met criminelen. Naast zijn obsessie voor de Afro-Amerikaanse onderwijzeres Della, volgt een aaneenschakeling van negatief zelfonderzoek en toekomst gerichte plannen, die tot niets leiden Daar tussendoor zijn kijk op een aantal gebeurtenissen (heden en verleden) die niet altijd goed aflopen, maar hen dichter tot elkaar brengt. Della’s liefde voor Jack is gebaseerd op het feit dat ze onder al zijn tekortkomingen, een oprechte ziel herkent. De alwetende auteur geeft haar personages originele en diepzinnige gedachten over geloof, leven en liefde die het verhaal toch boeiend maken…Lees verder

Over Marilynne Robinson

Marilynne Summers Robinson (Sandpoint, 26 november 1943) is een Amerikaanse romanschrijfster en essayiste. Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor literatuur in 2005 en in 2012 de National Humanities Medal.

Haar boek Gilead (2004) werd in 2005 in Nederlandse vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers en Mozaïek. Robinsons boek Housekeeping werd in 2008 door de uitgeverijen Mozaïek en De Arbeiderspers herdrukt in de vertaling van Wim Dielemans uit 1982. Na Gilead schreef Robinson de boeken Home (2009) en Lila (2014), zij behoren tot de Gilead-serie. Home en Lila zijn in het Nederlands vertaald door Janine van der Kooij en uitgegeven door De Arbeiderspers. In 2020 verscheen het vierde boek uit de serie met de titel Jack. Dit boek werd door Ton Heuvelmans vertaald en in vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers.

Naast romans schreef Robinson "The Givenness of …Lees verder op Wikipedia