Hoe vraag ik een titel uit een andere bib aan?

Vind je een titel niet terug in de collectie van Bibliotheek Turnhout, dan kun je via de catalogus aanvragen om het exemplaar van een andere bibliotheek te lenen.

Wat kun je aanvragen?

Zelf, via de catalogus:

 • Enkel oudere titels (meer dan 12 maanden).
 • Wel boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, strips. Geen sprinters, games, daisyboeken, e-boeken, spelmateriaal, vertelplaten en toestellen

Voor wetenschappelijke werken stuur je ons een aanvraag via ibl@turnhout.be. Je kunt eventueel kijken in de catalogi van wetenschappelijke bibliotheken waar het te vinden is.

Alternatieven

 • Is het werk in Bibliotheek Turnhout uitgeleend? Dan kun je het reserveren.
 • Is het een nieuwe uitgave (minder dan 12 maanden oud)? Doe dan eerst een Aankoopsuggestie. We kopen met plezier de titel aan als deze past in de collectie!

Wat kost het?

 • € 2 voor IBL-aanvragen uit openbare bibliotheken in Vlaanderen (www.bibliotheek.be)
 • Voor aanvragen uit wetenschappelijke of universiteitsbibliotheken betaal je het tarief gevraagd door de instelling die levert + verwerkingskosten.

Hoe?

Stap 1: Zoek de gewenste titel op in de catalogus. Je krijgt de melding dat er geen resultaten gevonden zijn. Als het wel beschikbaar is in andere bibs, dan verschijnt hier een kadertje met de titel op. Klik op de knop 'beschikbaar'.

ibl aanvraag

 

Stap 2: Je wordt nu naar de Vlaamse catalogus bibliotheek.be geleid. Kijk of scroll iets naar beneden en klik op 'Meld je aan om de beschikbaarheid...'. Meld je vervolgens aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.
Heb je nog geen profiel, dan lees je hier hoe je dit aanmaakt.

ibl aanvraag

 

Stap 3: Na aanmelden wacht je eventjes tot Bibliotheek Turnhout verschijnt. Klik vervolgens op de knop 'Laat een exemplaar brengen (2 EUR)'.

Stap 4: Kijk in het volgend scherm de gegevens na. Klik tot slot op de knop 'Bevestig aanvraag'. 

Uitzondering: Voor wetenschappelijke werken stuur je een e-mail naar ibl@turnhout.be met vermelding van je naam, lidnummer en zoveel mogelijk gegevens over het werk dat je wil aanvragen (titel, auteur, uitgave, …)

Levering, afhalen en terugbrengen

 • De normale leveringstijd bedraagt een tiental dagen, maar dit kan niet gegarandeerd worden. Je krijgt een bericht als de titel voor jou uitgehaald werd door de andere bib.
 • Zolang de titel niet uitgehaald is door een andere bib, kun je de aanvraag kosteloos annuleren (in Mijn Bibliotheek).
 • Je krijgt een bericht zodra de titel voor je klaar ligt in Bibliotheek Turnhout. Pas dan kun je ervoor langs komen. 
 • Terugbrengen doe je ook aan het onthaal van Bibliotheek Turnhout.
 • Dezelfde regels voor wat betreft uitlenen en verlengen van materialen van Bibliotheek Turnhout gelden voor IBL-materialen.