Livre
Multilingue
Fotoboek in zwart-wit van Joodse jongemannen op het strand, aangevuld met daarop gei͏̈nspireerde gedichten.
Titre
Buiten zinnen / gedichten Benno Barnard ; foto's Eddy Verloes ; muziek The river curls around the town ; vertaling Chris Burchardt, Benno Barnard
Auteur
Benno Barnard
Photographe
Eddy Verloes
Traducteur
Chris Burchardt
Musicien
The River Curls Around The Town
Langue
Multilingue, Néerlandais, Anglais
Titre parallèle
Losing our minds
Éditeur
Gent: Poëziecentrum, 2021
47 p. : z/w foto's + cd
ISBN
9789056552893 (hardback)

Commentaires

Orthodox-joodse jongemannen in stormweer op een Belgisch strand. Een prijsbekroonde serie van de Belgische fotograaf Eddy Verloes, die wel vaker dreigende natuur in zwart-wit heeft vastgelegd en het hier lardeert met de aanwezigheid van ultraorthodoxe jongemannen. Benno Barnard schreef er gedichten bij, die terugschieten in de tijd, een verdwenen joodse wereld oproepen, die als uit het niets op een Belgisch strand opduikt. Een bijgevoegde cd bevat de elf getoonzette gedichten. Naast een Nederlandse versie is er een Engelse vertaling van de gedichten. Ongetwijfeld ook door Barnard geschreven, die al enige jaren in Engeland woont. Zowel Barnard als Verloes zijn geen onbekenden in de poëzie- en fotografiewereld. Fraaie gebonden uitgave in oblong formaat.

licht Op het strand

Benno Barnard maakt gedichten bij de foto's van Eddy Verloes van het voorooorlogse Joodse leven.

Het lukte me maar moeilijk om er een vinger achter te krijgen. Waarom zat ik nu al zo lang te kijken naar die foto's in zwart-wit van uitgelaten chassidische Joodse jongens op een Belgisch strand? Was het de haast onwerkelijke verschijning van die donkere figuurtjes met keppeltjes op en hoeden en wapperende pijpenkrullen op dat lichte zand? Was het de dreigende lucht - er leek storm op komst - die voelbaar contrasteerde met de uitzinnigheid van de jonge mannen?

Of was het nog iets anders. Kwam het doordat de serie strandfoto's van Eddy Verloes even een wereld opende die meestal gesloten blijft? Dat de jongens die op straat vaak als 'curiosa' worden bekeken, hier de duinen op rennend gewoon jongens met plezier waren?

'er hing een ongewone vreugde rond hun/ fladderende jassen', schrijft Benno Barnard, die gedichten maakte bij de foto's van Verloes. En die gedichten leggen iets bloot van het ongemak dat de beelden van de jongens in hun lange zwarte jassen aan zee, ook op…Lire la suite