Stadsdichter

Volg hier de avonturen van onze stadsdichter!

Een stadsdichter engageert zich gedurende twee jaar om woordkunst dichtbij de Turnhoutenaar te brengen, met als ultieme doel: poëzie en woordkunst meer zichtbaar maken in onze stad. 

Op zoek naar meer Woord in Turnhout? Klik dan hier.

Sanne Leenders is de nieuwe Turnhoutse stadsdichter

Woensdagavond 25 januari, tijdens VoorWoord in Barzoen, kondigde aftredend Turnhouts stadsdichter Liesbeth Aerts haar opvolger aan. Die is jong – want geboren in 1989 – en een tikkeltje chaotisch, maar bovenal verfrissend en dynamisch. Sanne Leenders engageert zich om haar scheppend talent dicht bij de Turnhoutenaren te brengen, met als ultieme doel om poëzie en woordkunst meer zichtbaar te maken in de stad.

Nieuwe Turnhoutse stadsdichter

Het ambt van stadsdichter bestaat in Turnhout sinds 2010. Telkens na twee jaar kiest de titeldrager zelf mee zijn of haar opvolger. ‘Twee jaar lang laat een stadsdichter zich inspireren door onze eigenzinnige stad’, zegt schepen van Bibliotheek Jan Van Otten. ‘Dat vergt veel inleving en inspanningen, maar tot nu toe zijn alle stadsdichters er al in geslaagd om hun eigen unieke invulling te geven aan de opdracht. Dat ze daarna mee mogen kiezen aan wie ze de fakkel doorgeven, is een logische afsluiter.’

Samen met Collectief Dichterbij ging Bibliotheek Turnhout eind vorig jaar op zoek naar de nieuwe stadsdichter. Heel wat lokale poëten dienden zich aan voor het stadsdichterschap 2023-2024. De jury was verrast door de diversiteit van de kandidaten en de creativiteit van hun ideeën. Naast Liesbeth Aerts waren er nog drie juryleden: Tom Driesen van Collectief Dichterbij en zelf voormalig stadsdichter, Yannick Moyson van Mayanaise vzw en Karl van den Broeck, journalist, auteur en Turnhout Leest-initiatiefnemer.

Na een boeiende beraadslaging waren zij unaniem: ‘Sanne had een ijzersterke motivatie. Ze is ondernemend en hedendaags en toont kennis van de stad. Ze hecht veel belang aan mentaal welzijn en reikt de hand naar mensen met een psychische kwetsbaarheid om samen aan de slag te gaan. Haar gedichten zitten bovendien boordevol humor en haar aanpak is ietwat chaotisch, maar enorm verfrissend.’

Sanne werkt als ergotherapeute in een woonzorgcentrum en is lid van Theater Plankgas. Ze stelde zich kandidaat ‘voor de pracht van de poëzie en voor ons aller geestelijke gezondheid. Want schrijven en emoties delen, kan helen. Niet enkel vreugde en humor, maar ook negatieve emoties. Het zoeken van woorden op de juiste plaats laat emoties dikwijls pas echt tot hun recht komen.’

De nieuwe stadsdichter is klaar voor de taak en ze bruist alvast van de ideeën. Haar grote wens als stadsdichter: ‘Ik wil de Turnhoutenaar graag zélf aan het schrijven krijgen.’

Foto: Liesbeth Aerts draagt het ambt van stadsdichter over aan Sanne Leenders tijdens de poëzieavond VoorWoord IX in Barzoen, georganiseerd door Bibliotheek Turnhout

Avonturen van Liesbeth Aerts, Turnhouts stadsdichter 2021-2022

Fiets- en gedichtenroute Hert van Turnhout

Een stad is maar zo levendig als zijn bewoners. Stadsdichter Liesbeth Aerts selecteerde vijf plekjes in onze stad die voor bewoners een bijzondere betekenis hebben en vereeuwigde deze met een gedicht. Tijdens de Verwendag op 8 oktober 2022 stelde ze het resultaat voor: een fietsroute langs de vijf gedichten in de stad.

De fietsroute is verkrijgbaar in de bibliotheek en bij Toerisme & UiT.

Download de fiets- en gedichtenroute

De Lijzige Lente

Liesbeth schreef voor de stiltewandeling, die vertrok aan Klein Engelandhoeve op zaterdagavond 14 mei als onderdeel van het festival 'In Vennen en Velden', het drieluik 'De Lijzige Lente'.

Stiltewandeling Liesbeth Aerts
Download 'De Lijzige Lente'

Buitengewoon

Buitengewoon is een gedicht geschreven voor de Netwerkdag Gezinsarmoede, die plaatsvond op dinsdag 26 april:

Buitengewoon

Huis van beweging

Huis van beweging is een gedicht dat Liesbeth bracht op de door corona uitgestelde viering van de Sportlaureaten 2021. Het gedicht is een eerbetoon aan de bezieler van Technico, Jan Geivers:

Huis van Beweging

Hert van Turnhout

Hert van Turnhout

Een stad is maar zo levendig als zijn bewoners.

Stadsdichter Liesbeth Aerts wil jouw favoriete plekje in Turnhout met een gedicht vereeuwigen!

Is er een plaats in onze stad die een bijzondere betekenis voor je heeft en die volgens jou wel een gedicht verdient, stuur de locatie door met een woordje uitleg naar activiteiten.bibliotheek@turnhout.be voor 1 mei.

Uit de inzendingen worden vijf locaties geselecteerd.

Misschien wel de jouwe!

Gletsjertongen

Gletsjertongen

Op zaterdag 12 februari stelde stadsdichter Liesbeth Aerts haar nieuwe bundel ‘Gletsjertongen’ voor.

Uitgeverij P overhandigde haar het eerste exemplaar in het bijzijn van familie en vrienden én een afvaardiging van het VTI van Zandhoven, de school waar zij al jaren lesgeeft en waaraan de hele bundel is gewijd. Klas T5 IW (Industriële Wetenschappen) vormt de rode draad doorheen de bundel.

De bundel geeft een intieme kijk op het schoolleven in al zijn traag schurende lagen. Dichteres Ann Van Dessel leidde de bundel in en mocht als eerste enkele gedichten voordragen. De bundel is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, Uitgerij P uit Leuven en natuurlijk zo snel mogelijk in onze bibliotheek!

Oproep van de stadsdichter om de Turnhoutse #weesgedichten te ontdekken

Hart van Turnhout

Gasexplosie

Rouwlint loopt door de straten, niemand kan er omheen.

Hoe wij van hier, hand op het lint verder moeten

op deze stoep, langs deze huizen met kapotte ramen

waar nog geslapen werd, koffie gedronken, tot straks gezegd

nu een open plek onder blote hemel.

Zonlicht weerkaatst in de spiegel van de badkamer in puin.

Hier rusten levens, verhalen, gelach.

Wij zullen dwalen langs deze plek vol gefluister, nog jaren                      

kunnen slechts groeten, met onze fierste zwaai

om wat was

om wie zij waren.

 

- Liesbeth Aerts, 7 januari 2022 -

Voor de overledenen en hun nabestaanden van de gasexplosie op 31/12/2021 in de Boerenkrijglaan.

Sint-Jacobskerk - voor Bruno

Op 5 november schreef ik een gedicht naar aanleiding van de feestelijkheden in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen.

Jarenlange renovatiewerken werden daar (voorlopig) afgerond en de kerk staat er schitterend bij. Theater Tol bracht een betoverend spektakel in de kerk.

Sint-Jacobskerk

Roest

Roest schreef ik voor Stan Hens, als onderdeel van de Verhalencentrale. Het gedicht was tot eind oktober 2021 te lezen in de Verhalencentrale expo in de bibliotheek.

Het volledige verhaal van Stan kun je hier lezen.

Roest De VC

Lampen van Gevoel

Dit gedicht schreef ik als hulde aan Alice Nahon, dichteres en tijdgenoot van Paul Van Ostaijen (en eveneens begraven op het Schoonselhof in Antwerpen).

Alice Nahon

In tegenstelling tot Van Ostaijen geraakte Nahons poëzie ('t is goed in 't eigen hart te kijken, nog even voor het slapen gaan') in de vergetelheid. In haar tijd echter, was ze de meest gelezen dichter van Vlaanderen! 

Lampen van gevoel VAn Ostaijen

Hijs het sap!

Een gedicht dat ik schreef voor alle Binken naar aanleiding van de heropening van de horeca op 8 mei 2021: 

Hijs het sap, rek de twijgen

Dichters in de Kolonie

Dichters in de kolonie

Jo Govaerts en Tjitske Jansen stelden hun nieuwe dichtbundels voor tijdens een poëziewandeling in de Kolonie van Wortel. Om het nog gezelliger te maken nodigden ze Maud Vanhauwaert, de voormalige Antwerpse stadsdichter en recente winnaar van de Jan Campertprijs, en onze Turnhoutse stadsdichter Liesbeth Aerts uit. Alle vier lazen ze voor uit eigen werk. Helemaal coronaproof. Omdat Wortel-Kolonie een grensdomein is, hoefde zelfs niemand de grens over te steken.

Op zaterdag 15 mei 2021 ontmoette het publiek in groepen van tien personen de dichters. Vertrekpunt was het ontmoetingscentrum van Natuurpunt, De Klapekster. Na de wandeling kon nog nagenieten worden van 'Aan rechtheid het lak' in de Klapekster.

Zwerftijd

Voor mijn eerste wapenfeit als stadsdichter liet ik me inspireren door de opening van de nieuwe bibliotheek:

ℤ𝕨𝕖𝕣𝕗𝕥𝕚𝕛𝕕

 

𝔾𝕖𝕖𝕟 𝕝𝕖𝕥𝕥𝕖𝕣𝕤 𝕚𝕟 𝕓𝕠𝕖𝕜𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕡𝕖𝕣𝕤𝕥 𝕕𝕒𝕟𝕤𝕥𝕖𝕟 𝕠𝕠𝕚𝕥 𝕒𝕝𝕤 𝕙𝕚𝕖𝕣

𝕚𝕟 𝕕𝕚𝕥 𝕧𝕒𝕟 𝕫𝕠𝕟 𝕕𝕠𝕠𝕣𝕤𝕥𝕣𝕒𝕒𝕝𝕕𝕖 𝕓𝕝𝕠𝕜, 𝕘𝕖𝕙𝕖𝕖𝕝 𝕧𝕒𝕟 𝕘𝕝𝕒𝕤 𝕖𝕟 𝕨𝕒𝕟𝕕

 

𝕣𝕖𝕘𝕚𝕖 𝕧𝕒𝕟 𝕣𝕖𝕔𝕙𝕥 𝕠𝕞𝕙𝕠𝕠𝕘 𝕕𝕒𝕟 𝕣𝕒𝕜𝕖𝕝𝕚𝕟𝕘𝕤 𝕕𝕠𝕠𝕣 𝕙𝕖𝕥 𝕣𝕦𝕚𝕞.

𝕃𝕦𝕞𝕞𝕖𝕝𝕥 𝕨𝕒𝕥 𝕣𝕠𝕟𝕕, 𝕕𝕖 𝕝𝕖𝕫𝕖𝕣. 𝕍𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣𝕤 𝕜𝕖𝕣𝕖𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕓𝕝𝕒𝕕; 𝕤𝕡𝕠𝕣𝕖𝕟

 

𝕧𝕒𝕟 𝕧𝕖𝕣𝕓𝕝𝕚𝕛𝕗 𝕚𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕙𝕦𝕚𝕤 𝕧𝕒𝕟 𝕕𝕖 𝕤𝕔𝕙𝕣𝕚𝕛𝕧𝕖𝕣. ℍ𝕠𝕦𝕕𝕥 𝕖𝕣 𝕧𝕖𝕣𝕝𝕒𝕟𝕘𝕖𝕟

𝕒𝕒𝕟 𝕠𝕧𝕖𝕣, 𝕤𝕔𝕙𝕖𝕦𝕣𝕥 𝕫𝕚𝕔𝕙 𝕠𝕡 𝕫𝕠𝕖𝕜 𝕟𝕒𝕒𝕣 𝕖𝕖𝕟 𝕙𝕦𝕚𝕤 𝕞𝕖𝕥 𝕓𝕚𝕟𝕟𝕖𝕟𝕥𝕦𝕚𝕟.

 

𝕎𝕠𝕣𝕕𝕥 𝕤𝕒𝕞𝕖𝕟 𝕣𝕠𝕠𝕕, 𝕤𝕥𝕦𝕦𝕣𝕥 𝕙𝕖𝕥 𝕓𝕠𝕖𝕜 𝕨𝕖𝕖𝕣 𝕚𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕣𝕖𝕜. 𝔹𝕝𝕚𝕛𝕗!

ℍ𝕖𝕥 𝕘𝕣𝕒𝕤 𝕘𝕖𝕜𝕒𝕞𝕕 𝕟𝕠𝕘, 𝕕𝕖 𝕟𝕖𝕣𝕧𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕥𝕖𝕝𝕕.

 

𝕂𝕠𝕞𝕥 𝕙𝕖𝕦𝕤 𝕥𝕖𝕣𝕦𝕘.

ℕ𝕖𝕖𝕞𝕥 𝕛𝕖 𝕞𝕖𝕖, 𝕖𝕖𝕟 𝕕𝕒𝕘.

 

Zwerftijd in de bib

Kom dit gedicht ontdekken aan de podiumtrap bij de romans in de bibliotheek.