Bibliotheek Turnhout in de gevangenis

Gevangenisbibliotheek

Bibliotheek Turnhout is al meer dan 10 jaar een gevestigde waarde in de Turnhoutse gevangenis. De bib verzorgt er een complete bibliotheekdienst.

De gedetineerden beschikken over een volwaardige bibliotheekvoorziening met een kleine, maar recente collectie boeken, strips, cd’s, dvd’s en tijdschriften. De bib voorziet, afhankelijk van de populatie, ook anderstalige boeken.  

Gevangenisbibliotheek 2

Via een beveiligde internetverbinding kunnen gedetineerden de catalogus van de gevangenisbibliotheek raadplegen en materialen ontlenen via het, met steun van de Vlaamse Overheid, geïnstalleerde zelfuitleensysteem. Net zoals in de bibliotheek buiten de gevangenismuren dus. De medewerker van de gevangenisbibliotheek geeft, in samenwerking met vrijwilligers en een gedetineerde helper, advies en hulp inzake uitleningen, de aanwezige materialen, …

 

 

Gevangenis Turnhout

De gevangenis van Turnhout werd gebouwd in 1908 en bestaat uit vier vleugels. In vleugels A en B verblijven geïnterneerden. In de kleinere C-vleugel worden gedetineerden met een vertrouwensfunctie ondergebracht.

Begin 2013 werd een nieuwe vleugel in gebruik genomen waar beklaagden en veroordeelden verblijven. Ten slotte is er nog een aparte afdeling voor zeven gedetineerden onder het stelsel van beperkte detentie. De gevangenis beschikt in totaal over 262 cellen.

 

Cultuur en ontmoeting

Ook in de Turnhoutse gevangenis is cultuur belangrijk. Samen met de Rode Antraciet, als het ware ‘de cultuurdienst van de gevangenis’, doet Bibliotheek Turnhout graag een duit in het zakje.

De bib ondersteunt niet alleen door werken uit de collectie ter beschikking te stellen. De bib brengt, vaak in samenwerking met andere Turnhoutse organisaties, ontmoeting en cultuur ook naar de gevangenis. Denk daarbij aan lezingen van auteurs, bijvoorbeeld.

Heb je vragen over deze werking of ideeën om ze te verbeteren? Dan kun je terecht bij  elias.jonkers@turnhout.be of michael.cornelissen@turnhout.be

 

Logo Vlaamse Overheid

 

 

Met steun van de Vlaamse Overheid