Voor kinderen

Is lezen moeilijk voor jou? Kijk dan op het Makkelijk Lezen Plein!

Makkelijk Lezen Plein

De boeken daar zijn: 

  • mooi
  • spannend
  • grappig
  • avontuurlijk
  • leerrijk

maar vooral: ze zijn gemakkelijk om te lezen!

Het Makkelijk Lezen Plein (of MLP) is een grote kast in de jeugdbibliotheek. De boeken zijn leuk en aantrekkelijk en geschreven op een lager technisch leesniveau. Behalve leesboeken levert het MLP ook luisterboeken, cd-roms en informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Alles is speciaal geselecteerd voor kinderen met een leesbeperking.

Het MLP is er voor kinderen van de basisschool met leesproblemen of een leesbeperking. Die groep bestaat voornamelijk uit kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met concentratieproblemen, zoals ADHD, of kinderen met een taalachterstand is het MLP heel geschikt.

Daarnaast ondersteunt het MLP ouders en leerkrachten die deze kinderen moeten begeleiden. 

Voor jongeren en volwassenen

Taalpunt werd ontworpen voor personen die Nederlands leren als tweede taal.

Taalpunt

De leesboeken in het Taalpunt zijn ook geschikt voor personen met een leesbeperking. Er zijn verschillende genres om uit te kiezen. Ook vereenvoudigde klassiekers en hedendaagse romans zijn beschikbaar.

Luisterpuntbibliotheek

Als lezen moeilijk is of helemaal niet meer lukt, dan kan de bibliotheek helpen. Als lid van de bibliotheek krijg je toegang tot de Luisterpuntbibliotheek.

Die richt zich tot personen met een leesbeperking en heeft daarvoor een specifiek aanbod ontwikkeld, onder andere de Anders Lezen-app.

Vraag gerust meer info aan de onthaal- of andere balies.

Daisyboeken en daisy online

Daisyboeken

Daisyboeken zijn luisterboeken waarin je kunt bladeren als in een echt boek. Je kunt ook het tempo zelf bepalen. De bib heeft daisyboeken op cd-rom en twee daisyspelers die je kunt lenen om de cd-roms te beluisteren.

Daisyboeken

Of je kunt de daisysoftware op je eigen pc installeren:

Daisy online

Via mijn.luisterpuntbibliotheek.be kun je een account maken. Je kunt vijf daisyboeken tegelijk digitaal lenen. De boeken die je leent, kun je beluisteren via de Anderslezen-app of via software voor de computer. Meer informatie vind je op de website van Luisterpunt.

Dyslexiecollectie

De bib biedt ook een collectie aan voor kinderen en jongeren met dyslexie: iedereen moet toch leesplezier kunnen ervaren!

Je vindt de collectie voor kinderen terug in het Makkelijk Lezen Plein van de bibliotheek, in de jeugdafdeling:

MLP

De collectie voor jongeren (14+) vind je terug in de jongerenafdeling.

Het gaat om populaire, originele en/of gemakkelijke titels, speciaal herwerkt voor kinderen en jongeren met dyslexie:

Dyslexie jongeren

Heb je nog vragen over onze nieuwe collectie? Contacteer ons gerust!