Middelbare scholieren

Ontdek het specifieke en uitgebreide aanbod voor leerlingen van de middelbare school

Van een mediawijze kennismaking en rondleiding met tablets, over stripkoffers over W.O. I tot grasduinen in krantenarchieven en de bibliotheekcatalogus op Smartschool ... Ontdek hier het aanbod van de bib voor leerlingen en leerkrachten in het secundair onderwijs.

Bibster

Bibster Sofie

Mediawijze kennismaking en rondleiding met tablets

Aan de hand van een opdrachtenspel op tablets leren de leerlingen de bibliotheek en de collecties beter kennen in de jongerenbib en op de andere afdelingen.

Hoe werkt het?

Doelgroep:  1ste graad (ook nog mogelijk voor 3e middelbaar).
Duur: 1 uur: inleiding, korte rondleiding, speluitleg en een spel van 40 minuten.  
Tablets: er zijn 10 tablets beschikbaar, zodat de leerlingen per 2 of 3 met een tablet aan de slag kunnen.

Wat moet je doen?

Wil je jouw leerlingen laten kennismaken met de bibliotheek? Dien dan een aanvraag in via dit formulier.

Stripkoffer Eerste Wereldoorlog

WO 1 strip

Strips als didactisch materiaal

Een van de grootste troeven van de Turnhoutse bibliotheek is haar stripcollectie. Omdat de bib overtuigd is van de didactische waarde van strips, ontwikkelde het voor middelbare scholen de ‘Stripkoffer’ met als thema WOI.

Hoe werkt het?

Bij elke strip hoort een infofiche. Bij de meeste strips is er ook een vragen- en antwoordenfiche beschikbaar. Andere strips zijn vooral illustratief interessant.

De vragenfiches zijn gebundeld in de ‘map leerlingen’, de antwoordenfiches zitten enkel in de ‘map leerkrachten’.

Zowel de map voor de leerkrachten als de map voor de leerlingen bevat een pedagogisch dossier, opgemaakt door professor Jan Cumps, letterkundige en gespecialiseerd in het stripgenre.

In de Stripkoffer vind je een USB-stick met alle informatie. Op die manier kun je de vragenfiches zelf afprinten en eventueel op maat maken.

De info- en vragenfiches bij de strips vind je ook verder op deze pagina. De antwoordfiches kun je opvragen in de bib.

Een stripkoffer mag 3 weken mee naar de klas. Verlengen kan eventueel op aanvraag. De stripkoffer over WOI is geschikt voor de derde graad van het secundair onderwijs.

Wat moet je doen?

Iedereen die lid is van de bibliotheek kan de koffer lenen. Vraag ernaar bij de onthaalbalie.

Digitaal krantenarchief op school

Gopress

Gopress in de klas

Het Gopress Krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikels. Nieuwe artikels worden twee dagen na publicatie beschikbaar. Leerkrachten en leerlingen kunnen binnen de schoolmuren gratis toegang krijgen via het abonnement van de bibliotheek.

Wat moet je doen?

Vul het aanvraagformulier in. Dat kun je hier downloaden. Laat het ondertekenen door de schooldirectie en geef het ingevulde formulier af aan onze onthaalbalie, stuur het naar Bibliotheek Turnhout, Warandestraat 42, 2300 Turnhout of mail het naar bibliotheek@turnhout.be.

De bibliotheek maakt het aanvraagformulier over aan Bibnet, dat de toegangen beheert. Bibnet verwerkt de aanvraag binnen 5 werkdagen na ontvangst. Je krijgt dan een bericht.

Catalogus op Smartschool

Smart

Materialen van de bib opzoeken in Smartschool

De bibliotheekcatalogus kan beschikbaar gemaakt worden op de elektronische leeromgeving van de school . Zo kunnen leerlingen de materialen van de bibliotheek terugvinden via Smartschool.

Wat moet je doen?

Vul het aanvraagformulier in. Dat kun je hier downloaden. Geef het ingevulde formulier af aan onze onthaalbalie, stuur het naar Bibliotheek Turnhout, Warandestraat 42, 2300 Turnhout of mail het naar bibliotheek@turnhout.be.

De bibliotheek maakt het aanvraagformulier over aan Bibnet, dat de toegangen beheert. Bibnet verwerkt de aanvraag binnen 5 werkdagen na ontvangst. Je krijgt dan een bericht.